אודות
מדעי הקוגניציה משלבים זוויות ראייה ומחקר שונות לגבי תהליכים מנטליים הכוללים למידה, זיכרון, שפה, קבלת החלטות, יצירתיות, רגשות ועוד. התכנים, שיטות המחקר והממצאים מעוגנים במספר תחומים מרכזיים: פסיכולוגיה וחקר התהליכים המנטליים והביטוי ההתנהגותי שלהם; מדעי המחשב והיבטים חישוביים של מערכות אינטליגנטיות; מדעי המוח והיבטים ביולוגיים, פיזיולוגיים ואנטומיים של התנהגות אנושית והרשתות המוחיות העומדות בבסיסן; פילוסופיה וחקר מושגים כגון ייצוג מנטאלי, תודעה ותוכן סמנטי; וחקר השפה כמערכת קוגניטיבית.
החוג למדעי הקוגניציה בפקולטה למדעי החברה באוניברסיטת חיפה הוא חוג יוקרתי אליו מתקבלים סטודנטים עם חתך קבלה גבוה במיוחד הזוכים למלגת לימודים נדיבה.
הלימודים מבוססים על הענקת בסיס ידע רחב וקורסי המשך המשלבים זוויות ראייה ושיטות מחקר מגוונות. בלימודי התואר ניתן דגש על לימודים הישגיים ברמה יוצאת דופן, באווירה הנעימה, החברית והתומכת הייחודית הקיימת בפקולטה למדעי החברה באוניברסיטת חיפה. כמו כן, מושם דגש על שילוב גישות מחקריות שונות על מנת לחקור תופעות מנטליות. בשונה מחוגים אחרים, בוגרי החוג למדעי הקוגניציה ישלבו גישות מגוונות על מנת להתמחות בחקר תהליכים מנטליים.
אופק אקדמי ותעסוקתי:
מטרת התכנית היא להכשיר מומחים עם בסיס ידע רחב וחשיבה יצירתית ועשירה. בוגרי התכנית צפויים להמשיך בלימודים מתקדמים הן בתחומים ספציפיים במדעים קוגניטיביים (כגון פסיכולוגיה קוגניטיבית, נוירופסיכולוגיה, מדעי המחשב, פילוסופיה של הנפש, בינה מלאכותית, בלשנות) והן בתכניות בין-תחומיות (כדוגמת לימודי מוח והתנהגות, מוח ופסיכופתולוגיה, או מדעי הקוגניציה). מטרת התכנית היא להעניק לבוגרים בסיס ידע רחב במדעי הקוגניציה ולפתח את החשיבה הבין-תחומית כבר במהלך לימודי התואר הראשון. הדגש המרכזי של תכנית הלימודים הוא לאפשר חשיבה מורכבת ומגוונת, אשר תסייע בהשתלבות מוצלחת באקדמיה ובתעשייה בעתיד. לבוגרי התכנית יתרונות וייחוד בתחומי מחקר שונים ובאינטגרציה ביניהם, והם יהוו בעתיד חלק חשוב בתשתית המחקר של אחד התחומים המרתקים והמרכזיים בעולם כיום.
בוגרי תכניות דומות בארץ ובעולם משתלבים בהצלחה ניכרת גם בתחומים שונים בתעשייה, כגון חברות היי-טק וחברות סטארט-אפ הקשורות למדעי המוח והקוגניציה. התכנית חושפת את התלמידים לשיטות מחקר וסוגי חשיבה שונים המצויים הן במדעים הניסויים והן במדעים העיוניים. השכלה רחבה ומגוונת מסוג זה מחזקת ומעשירה את כישוריהם של הבוגרים ולכן צפויה לפתוח בפניהם קשת רחבה של אפשרויות תעסוקה בעתיד.
מסגרת לימודית:
לימודי החוג נערכים במסגרת דו-חוגית. ניתן לשלב את הלימודים בחוג ללימודי הקוגניציה עם כל חוג. שילובים מומלצים הם עם אחד מהחוגים הבאים: פסיכולוגיה, מדעי המחשב, מערכות מידע, פילוסופיה, ביולוגיה, החוג ללשון עברית.
משך הלימודים הוא שלוש שנים.
ניתן לשלב את הלימודים בחוג לקוגניציה עם לימודים בחוג נוסף, למען הסר ספק, בגין לימודים בתוכניות דו-חוגיות יינתן תואר B.A או B.Sc., כאשר סימול התואר יקבע בהתאם לחוג השני אשר יילמד בנוסף לתוכנית בחוג לקוגניציה
אודות מסלול קוגניציה- פסיכולוגיה עם ספח במדעי המוח:
התכנית תספק לסטודנטים רקע מעמיק יותר בבסיס הביולוגי של מדעי המוח, ובקשר של מדעי המוח למדעים הקוגניטיביים וההתנהגותיים וכן ניסיון מחקרי מעשי נרחב במעבדות השונות העוסקות בחקר המוח. התוכנית תאפשר לתלמידים לרכוש ידע על תהליכי למידה וזכרון, תפיסה, מחלות מערכת העצבים, קבלת החלטות, רגשות, מודלים חישוביים, ורשתות תאי עצב המעורבות בתהליכים אלו, החל מהרמה המולקולרית, דרך הקשר בין אזורי מוח שונים ותפקודים קוגניטיבים, וכלה בשיטות התנהגותיות לחקר המוח, הקוגניציה וההתנהגות בבעלי חיים ובבני אדם.
המסלול יבנה על המסלול הדו-חוגי הקיים ויכלול לימודי ליבה בשני חוגים עם דגש על התמחות במדעי המח. מערכת הלימודים תכלול קורס בסיסי ייעודי שייתן בסיס ביולוגי מעמיק יותר של מבנה התא ותא העצב, ויאפשר לסטודנטים יותר רקע בבואם לקחת קורסים מתקדמים. השתתפות בסמינר של מוקד מוח והתנהגות, בנוסף לקורסים מתקדמים בחוג הבית הם יוכלו לקחת קורסי בחירה גם בחוג לנוירובילוגיה. קורסי הבחירה עוסקים בהיבטים קוגניטיביים והתנהגותיים של המוח, בהבנת הגורמים להפרעות נוירולוגיות ופסיכאטריות ובכיווני טיפול אפשריים.